Choroby wątroby – objawy i ryzyko zachorowania
Wątroba to największy narząd organizmu człowieka. Zlokalizowana w jamie brzusznej pod prawymi żebrami, spełnia szereg istotnych funkcji.
Jest ona częścią układu pokarmowego, gdzie przyczynia się do neutralizacji toksyn, które dostają się do organizmu drogą ustną. Ponadto bierze udział w trawieniu tłuszczów oraz produkuje żółć. Aby wątroba działała prawidłowo, należy zadbać przede wszystkim o właściwą dietę, higienę, a także zaleca się unikania produktów o wysokim stopniu przetworzenia oraz używek.
3 najczęstsze (i bardzo grźne) choroby wątroby
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby — choroba ta zazwyczaj dotyka osoby z nadwagą bądź otyłością, a także towarzyszy ona często innym schorzeniom, takim jak np. cukrzyca typu II oraz dyslipidemia. Przez długi czas może nie dawać żadnych objawów. Wraz z rozwojem choroby chory może odczuwać dyskomfort pod prawym żebrem, zmęczenie oraz ogólne złe samopoczucie.
Marskość wątroby — w przebiegu marskości wątroby dochodzi do zwłóknienia tego narządu. Nieodwracalnym skutkiem tej choroby jest martwica komórek wątrobowych. Za przyczynę marskości wątroby uważa się nadużywanie alkoholu, a także wirusowe zapalenie wątroby typu B lub C. Początki choroby mogą być bezobjawowe, natomiast w kolejnych stadiach objawia się ona problemami z apetytem, ciężkością po jedzeniu, świądem skóry. Zaawansowana postać choroby objawia się żółtaczką czy wodobrzuszem. Tutaj przeczytasz więcej o marskości wątroby.
Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) — choroba o charakterze zakaźnym, spowodowana wirusami A, B lub C, doprowadzająca do uszkodzenia wątroby. Wirusem typu A najczęściej można się zarazić drogą pokarmową, pijąc skażoną wodę, bądź spożywając nieumyte warzywa lub owoce. Wirus B oraz C przenosi się poprzez kontakt płciowy, w momencie styczności z płynami ustrojowymi bądź krwią osoby chorej. Objawia się zażółceniem powłok skórnych, spadkiem masy ciała, ogólnym osłabieniem oraz zmianą zabarwienia moczu i kału.